DISIPLIN ILMU BAHASA MALAYSIA

TAHUN 3

TAJUK : GAYA HIDUP SIHAT

NAMA : FADILAH BINTI MAT DESA

NO. MATRIK : D20112054800

Saturday 3 November 2012

Menjaga Kebersihan



Salam buat pembaca blog cikgu Dilah,

kita masih lagi bicara soal gaya hidup sihat. sudahkah kalian amalkan apa yang cikgu Dilah beritahu pada entri-entri yang lepas.... kalau masih belum, cikgu harap sangat kita amalkan, pada sesiapa yang sudah amalkan cikgu ucap TAHNIAH!! 
Entri kali ini cikgu huraikan tentang menjaga kebersihan. 




MENJAGA  KEBERSIHAN

               Kita hendaklah menjaga kebersihan agar badan sentiasa sihat dan cergas. Utamakan kebersihan diri dan tempat tinggal. Menjaga kebersihan merangkumi  kebersihan diri, persekitaran, makanan dan sebagainya. Oleh itu, cikgu sertakan cara menjaga kebersihan seperti yang diberikan di bawah bagi menjamin kesihatan.



KEBERSIHAN  DIRI

1.  Gosok gigi sekurang-kurangnya  pada waktu pagi dan malam, sebelum tidur.
2.  Mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari agar badan bersih dan segar.
3.  Cuci rambut ketika mandi supaya rambut sentiasa bersih dan wangi.
4.  Potong kuku yang panjang agar tidak dicemari bakteria.
5.  Pakai pakaian yang  bersih dan kemas
6.  Mencuci tangan sebelum dan selepas makan.




KEBERSIHAN  PERSEKITARAN

1.  Elakkan air bertakung di sekitar rumah agar nyamuk tidak membiak.
2.  Buang sampah ke dalam tong sampah yang bertutup.
3.  Lap tingkap dan lantai agar rumah sentiasa bersih.
4.  Tanamlah pokok di persekitaran rumah agar udara sentiasa segar.





KEBERSIHAN  MAKANAN

1.  Tutup makanan agar tidak dihinggapi lalat.
2.  Cuci makanan seperti buah-buahan sebelum dimakan.









Lengkapkan ayat dengan maklumat yang diberikan.

#  makanan yang diambil tidak tercemar
#  tidak dihinggapi lalat
#  rambut tidak gugur ke dalam makanan
#  bersih dan boleh digunakan
#  sampah dapat dikumpulkan setempat

1. Bakul sampah perlu disediakan supaya______________________________ .
2. Makanan perlu ditutup supaya_____________________________________ .
3. Penyepit hendaklah digunakan supaya______________________________ .
4. Kepala hendaklah ditutup supaya___________________________________ .
5. Sudu dan garpu hendaklah dikeringkan supaya_______________________ .

No comments:

Post a Comment